Sunday Breakfast

There is no better way to start the Sunday but eating pancakes for breakfast. I remember in my childhood how pancakes were the best thing I know in the world and there was nothing better than my grandmother’s pancakes. When my grandmother pass away my dad got her recipe book which he loves to share and teach us children with.
My grandmother’s pancakes contain a very special ingredient, I thought it was so weird when I was a child, but in my grandmother’s pancake recipe is there used beer, does that not sounds weird? Anyways the beer has a special effect on how the pancakes become. The beer makes the pancakes a little bit crispy, but still soft and chewy as pancakes shall be. Furthermore the beer gives also some flavor to the pancakes. Maybe you know the trick with the beer, if you don’t here is a recipes of my grandmothers crispy pancakes:

For 4 people:

  • 250 g Flour
  • 3 Eggs
  • 1 tbs. Sugar
  • ½ tsp. Cardamom
  • A pint of salt
  • 1 tsp. Vanilla extract (Optical )
  • 4 dl. Milk
  • 1½ dl. Beer

Mix the eggs and the sugar light and fluffy in a bowl. Add the cardamom, salt, vanilla, flour and beer and mix it together. Add the milk and mix it together.
If you can wait and have time for it you can leave the batter in the fridge for a half hour. If you can’t then you can just bake the pancakes.

Bake the pancakes one by one on a very hot frying pan in some butter.
Enjoy the pancakes with syrup, jam, sugar, ice cream, Nutella or how you like.

Pancakes is always perfect, whether it is for brunch or as dinner. I remember how my sister and me once had pancakes and ice cream for dinner, yummy.


Der er ingen bedre måde at starte søndag på, end med pandekager til morgenmad. Jeg husker i min barndom, hvordan pandekager var det bedste jeg kender i verden, og der var intet bedre end min farmors pandekager. Da min farmor for mange år siden gik bort, fik min far hendes kogebog, som han elsker at dele og lære os, nu voksne, børn med.

Min farmors pandekager indeholder en meget speciel ingrediens. Jeg synes virkelig det var underligt, da jeg var barn, synes jeg det var så underligt, men i min farmors pandekage opskrifter er der brugt øl, lyder det ikke underligt? Men øllet har en særlig effekt på, hvordan pandekager blevet. Øllet gør pandekager en lille smule sprøde, men stadig bløde, som pandekager skal være. Desuden giver øllet giver også en vis smag til pandekager. Måske du kender tricket med øl, hvis du ikke gør, så er der her er en opskrifte:

Til 4 personer:

  • 250 g mel
  • 3 æg
  • 1 spsk. Sukker
  • ½ tsk. Kardemomme
  • Et nip af salt
  • ½ tsk. Vanille ekstrakt el. 1 tsk. vaniljesukker (Valgfrit)
  • 4 dl. Mælk
  • 1½ dl. Øl

Bland æg og sukker sammen i en skål, til en luftig og let æggesnaps. Tilsæt kardemomme, salt, vanilje, mel og øl og blande det sammen. Tilsæt herefter mælk og pisk til en dej uden klumper.

Hvis du kan vente og har tid til det, kan du lade dejen i køleskabet i en halv time. Hvis ikke så bare bag dem NU.

Bag pandekager én efter én på en meget varm pande i lidt smør.
Nyd pandekager med sirup, marmelade, sukker, is, Nutella, eller hvordan du kan lide.

Pandekager er altid perfekt, om det er til brunch eller som aftensmad. Jeg husker hvordan min søster og mig havde engang pandekager og is til middag, mums.

yaoxv6tgp4g4zg7bxy3

20 tanker omkring “Sunday Breakfast

Skriv en kommentar